Natuurlijke kraamzorg

Warmte regulatie

‘Warmte doordringt alles,
Warmte maakt dat wij zijn’

Waarom is warmte belangrijk

Ieder mens heeft warmte nodig. Koude handen en voeten zorgen voor verkramping en de focus wordt gelegd op het ongemak en gaat energie verloren. Koud hebben is dus niet fijn. Warmte daarentegen zorgt ervoor dat je je behaaglijk voelt en energie hebt om al je dagelijkse bezigheden te doen. Dit geldt ook voor pasgeborenen. Alle warmte die een baby niet zelf hoeft op te brengen komt ten goede aan de groei. Waar wel op gelet moet worden is dat je de baby niet te warm aankleedt of toedekt want dan kan er warmtestuwing ontstaan en dit is gevaarlijk. Het is daarom ook belangrijk om goede materialen te gebruiken om een baby aan te kleden of toe te dekken.

Wat is reguleren en verantwoordelijkheid van ouders

Een pasgeborene kan zijn warmte nog niet zelfstandig reguleren. De baby is negen maanden warm gehouden in de baarmoeder. Na de geboorte is hij gevoeliger voor temperatuurveranderingen en moet hij zelf zijn warmteorganisme gaan ontwikkelen. De belangrijkste periode hiervoor is de eerste drie jaar. Dat betekent dat hij hier hulp bij nodig heeft. De hulp wordt in eerste instantie aangeboden door de ouders zelf. Dat kunnen ouders doen door hun baby de juiste kleding aan te doen. Kleding die:

  • natuurlijk en ademend is
  • onderste laagje altijd liefst bio wol/zijde is, dat is schoon en verzorgend
  • omhullend en warm zijn (redelijk dik en warm)
  • vocht opnemen zodat je niet steeds hoeft te verschonen
  • niet knellen maar wel goed sluiten bij de hals en handjes, dit voorkomt warmteverlies
  • soepel en rekbaar zijn, zodat de baby ruimte heeft om zich te bewegen
  • geen chemisch toevoegingen hebben die door de huid van de baby kunnen doordringen

Als je baby koud aanvoelt voel je eerst tussen de schouderbladen en daarna de handen, voeten en nekje. Een extra mutsje en of extra laag kleding, wollen deken en of kruiken kunnen helpen om de temperatuur weer op peil te krijgen. In de natuurlijke kraamzorg werken wij met warme handen. Dit voorkomt schrikken bij de baby. Een kamer die goed op temperatuur is voorkomt afkoeling. Het is ook aan te raden om een warmtelamp te gebruiken tijdens het omkleden of verschonen van de baby. Enkele wollen producten die van belang (kunnen) zijn in de eerste week van de baby:

Wollen onderlegger op aankleedkussen

Er kan gebruik gemaakt worden van een wollenonderlegger op het aankleedkussen. Deze is ademend, zelfreinigend, zorgt voor extra vochtopname en voor warmteregulatie. De baby voelt de zachtheid en warmte. Het verschonen zonder huilen heeft hier voordeel bij op een wollen onderlegger. Het verschonen gebeurt ook met voldoende warm water.

Wol/zijde mutsje

Een baby verliest zijn meeste warmte door het hoofdje. Wol/zijde muts zorgt ervoor dat hij zijn warmte behoudt en afkoeling voorkomt. Wol/zijde stimuleert de huidontwikkeling en reguleert de warmte en werkt prikkel reducerend.

Wikkeldoek

Een wikkeldoek (merinowol) is rekbaar. Deze zorgt ervoor dat de baby bij zichzelf en tot rust komt. De doek zorgt voor begrenzing, warmte en geborgenheid waardoor de baby zich makkelijker kan ontspannen. Tijdens het voeden ligt de doek ook losjes om de baby heen. Wol is een natuurlijk product dat warm houdt, ademt, absorbeert, ventileert en reguleert de temperatuur. De wikkeldoek zorgt ervoor dat er geen warmtestuwing ontstaat. De wikkeldoek werkt ook prikkel reducerend en knelt niet omdat die flexibel is. De doek wordt daarom bij alle baby’s graag gebruikt omdat ze nog zo instabiel zijn met hun temperatuur en daarbij voortdurend onze hulp nodig hebben. De wikkeldoek is de perfecte hulp.

Door aandacht te bieden aan warmtezorg, zeker in de eerste drie jaar, door middel van onder andere kleding, kruiken en warme aandacht zal de baby zich in zijn lichaam thuis gaan voelen en zich ermee verbinden waardoor hij gaat groeien en zich ontwikkelen, wat ten goede komt gedurende zijn hele leven.

Eindartikel voor de opleiding Natuurlijke Kraamzorg door Mala Jhagjhoor Singh 2024

www.uppies.nl
www.dalalounatuurlijk.nl
Boek ´Warmte´ van Edmond Schoorel